PLANTAARDIG

Plantaardig eten houdt voor ons in dat we geen dierlijke producten gebruiken in onze baksels en gerechten. We gebruiken dus geen melk, kaas, eieren of boter. In plaats daarvan gebruiken we bijvoorbeeld plantaardige melksoorten (haver-, soja-, rijstmelk), bananen en kokosolie.

 Plantaardig of vegan eten is steeds populairder aan het worden en de termen worden soms door elkaar gebruikt. Toch is het niet helemaal het zelfde. Plantaardig eten houdt in dat er geen dierlijke producten worden gebruikt voor het bereiden van voedsel. Er wordt dus veel groente en fruit gegeten en graanproducten, peulvruchten, wortels, knollen, noten, zaden, etc.

Vegans of veganisten streven een levenswijze na waarbij helemaal geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke producten. Veganisten eten plantaardig en dragen daarnaast geen kleding die gemaakt is van dieren, dus geen wol, leer, bont, dons, vilt, veren, zijde. Maar ook verzorgingsproducten waar dierlijke producten in verwerkt zijn of waar dierproeven voor gedaan zijn vermijden ze en zelfs andere vormen van gebruik van dieren zoals dieren voor sport, toerisme en dierentuinen.

Gezonder omdat ons dagelijks eten over het algemeen teveel verzadigd vet bevat en te weinig vezels. Plantaardig eten is juist heel rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Het bevat veel onverzadigde (goede) vetten, weinig verzadigde vetten en geen cholesterol en geeft daardoor dus minder kans op hart- en vaatziekten en op overgewicht. Daarnaast hebben veel mensen last van lactose (melkproducten), ook als dat niet uit een tolerantietest naar voren is gekomen. Als deze mensen stoppen met het eten en drinken van lactose hebben ze vaak veel minder last van een opgeblazen gevoel. Ook krijgen mensen vaak een dikkere bos haar, sterkere nagels en zuiverdere huid nadat ze plantaardig zijn gaan eten.

Beter voor de planeet en duurzamer, kijk maar eens naar deze cijfers. De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasgassen zoals methaan en CO2 en is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Eén koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km. Daarmee draagt de vleesindustrie in ons land in gelijke omvang toe aan klimaatschade als het autogebruik in ons land. Voor het voeren van die dieren moet natuurlijk eten verbouwd worden, ongeveer 70% van de landbouwgrond wordt gebruikt om voedsel voor dieren op te verbouwen. Om genoeg landbouwgrond te creëren moeten er bossen gekapt worden. Een kilo vlees ‘kost’ tussen de 2-25 kilo voer, dat deels wordt verbouwd op akkers waar ook gewassen kunnen groeien die wij zelf kunnen eten. Als we dat graan en die soja direct eten, kunnen we veel meer mensen voeden.  Bovendien wordt veevoer vaak verbouwd op plaatsen waar de mensen zelf niet veel te eten hebben. Uiteindelijk zorgt al dat vee ook nog eens voor een enorm mestoverschot. En als laatste kost de productie van vlees veel meer water dan de productie van plantaardige voeding. Zo vereist de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter. Van al het water dat we gebruiken, is één procent nodig voor het watergebruik in huis en maar liefst 43 procent is nodig voor de productie van vlees, eieren en zuivel.[1]

Diervriendelijker omdat het natuurlijk geen geheim is dat de productie van vlees, eieren en zuivel gepaard gaat met veel dierenleed. Veel mensen worden veganist vanuit de wens om niet bij te dragen aan dit dierenleed. Barmhartigheid en compassie staan centraal in alle religies en levensovertuigingen. Wat mij betreft geldt dit ook ten opzichte van dieren.

Bij het dierenleed in de vleesindustrie heeft iedereen wel beelden denk ik, daar ga ik nu niet verder op in. Maar ook de productie van eieren en zuivel gaat gepaard met dierenleed.

Onze plantaardige producten herken je aan dit symbool:

 

 

 

 

 

[1] Bron: http://www.ngpf.nl/2007/11/13/opinieartikel-laten-we-de-auto-of-de-biefstuk-staan/ en https://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten/geen-vlees-eten