LACTOSEVRIJ

Alles wat wij maken is lactosevrij. Een ander woord voor lactose is melksuiker. Lactose is namelijk een suiker dat voorkomt in de melk van alle zoogdieren. Wij maken alleen gebruik van plantaardige melksoorten zoals sojamelk, rijstmelk, kokosmelk en havermelk.

Lactosevrij eten hoort natuurlijk bij een plantaardig of veganistische eten. Sommige mensen zijn gevoelig voor lactose en er zijn ook mensen met een lactose-intolerantie.

Maar wat is dat dan, lactose-intolerantie. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. We spreken dan van lactose-intolerantie. Het tekort aan lactase is dus de oorzaak van de klachten. Dit wordt ook wel lactasedeficiëntie of lactase-tekort genoemd. Door het tekort aan lactase kan lactose niet opgenomen worden door ons lichaam. Dit wordt lactosemalabsorptie genoemd. Wanneer lactose uit onze voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm aan. In de dikke darm leven veel bacteriën. Deze bacteriën gaan het lactose bewerken en afbreken. Hierbij komen gassen en bepaalde vetzuren vrij. Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Een opgeblazen gevoel.
  • Winderigheid
  • Diarree, soms is de ontlasting schuimend en ruikt deze zuur.
  • Buikpijn en krampen.[1]

Onze lactosevrije producten herken je aan dit symbool:

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Bron: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/