PLANTAARDIG

Een groot deel van onze producten zijn glutenvrij en als ze dat niet zijn kunnen ze op bestelling glutenvrij worden gemaakt. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut. Als we glutenvrij bakken dan maken we onder andere gebruik van boekweit, (zuivere) haver of quinoa.

Veel mensen zijn gevoelig voor gluten, ze hebben een glutensensitiviteit. De klachten bij het eten van gluten komen door een specifiek eiwit genaamd gliadine. Gliadine vormt samen met glutenine het eiwit gluten. Als je gevoelig bent voor gluten kan je last hebben van:

  • regelmatig last van buikpijn, opgeblazen gevoel, verstopping of diarree, huiduitslag, duizeligheid, geheugenproblemen, astma, gewrichtsklachten of spierpijn

Tegenwoordig eten mensen steeds meer gluten, maar het lijkt erop dat ons lichaam nog helemaal niet klaar is voor het verwerken van zulke grote hoeveelheden. Als je glutenvrij gaat eten merk je vaak na 1-2 weken al enorme verbetering. Ik vermoed dat veel mensen, net als ik, een glutensensitiviteit hebben.

Er zijn ook mensen met een echte glutenallergie, dat wordt coeliakie genoemd. De binnenkant van de dunne darm bestaat uit darmplooien met daarop darmvlokken. Bij mensen met Coeliaki reageert het slijmvlies van de dunne darm op het eiwit gliadine.

Het lichaam ziet het als een indringer waardoor het immuunsysteem de eigen darmwand gaat ‘aanvallen’. Hierdoor beschadigd het slijmvlies van je dunne darm en gaan darmvlokken kapot waardoor voedingsstoffen niet meer goed kunnen worden opgenomen. Klachten lijken op de klachten die ik hierboven heb genoemd, maar dan nog erger.

Onze glutenvrije producten herken je aan dit symbool