SUIKERVRIJ

Al onze baksels zijn suikervrij, daarmee bedoelen we vrij van geraffineerde suikers. We maken alleen gebruik van natuurlijke suikers en zoetmakers zoals bijvoorbeeld banaan, dadels, agavesiroop en kokosbloesemsuiker.

 100% suikervrij eten is onmogelijk want heel veel voedingsmiddelen bevatten van nature suiker. Er zijn verschillende soorten suikers. Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast zijn er nog andere suikers zoals melksuiker (lactose) en vruchtensuiker (fructose). Aardappels en granen bevatten ook suikers in de vorm van zetmeel. Suiker gemaakt uit riet-of bietsuiker wordt wel kristalsuiker genoemd. Kristalsuiker wordt als smaakmaker toegevoegd aan bewerkte producten, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak.

Je kunt onderscheid maken in geraffineerde (kunstmatige) en ongeraffineerde (natuurlijke) suikers. Geraffineerde suiker (witte tafelsuiker, rietsuiker, basterdsuiker, fructose, etc.) is bewerkte suiker Tijdens het raffinageproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald zodat je een “leeg” korreltje overhoudt. Deze suiker is op geen enkele manier voedzaam en dus niet nuttig om te eten, maar het geeft wel een zoete smaak aan het eten en drinken. Wanneer fruitsuiker zoals fructose, wordt onttrokken uit een vrucht, dan is dat ook een geraffineerde suiker.

Tegenover geraffineerde suiker staan natuurlijke suikers uit groente en fruit. Deze suikers zijn compleet, ze bevatten alle vezels , vitaminen en mineralen zodat je lichaam deze suikers zonder problemen kan verteren.

Suiker zit eigenlijk in alle bewerkte producten, van koek en snoep tot vleeswaren en pastasaus. De benaming “suikervrij” op een etiket is erg misleidend want met het woord “suiker” wordt alleen de witte suiker bedoelt. Er zijn een heleboel schuilnamen voor andere toegevoegde, geraffineerde suikers.

Hoewel suiker en snoep heel erg lekker kunnen zijn, weet eigenlijk iedereen wel dat het niet echt goed voor je is. Van teveel suiker kun je dik worden, het is slecht voor je tanden, maar het kan ook een enorme invloed hebben op je verdere (geestelijke) gezondheid, zeker voor kinderen. Van het eten van teveel suiker kan een kind een chronisch verstoorde bloedsuikerspiegel krijgen en het kan ook de oorzaak zijn van gedragsproblemen zoals ADHD, concentratieproblemen ne slaapproblemen.

Onze suikervrije producten herken je aan dit symbool