24 maart 2017

Het Groene Bakhuisje 

Het Groene Bakhuisje is gevestigd in een authentiek bakhuisje bij ons huis in Noordscheschut. Vroeger stond in het bakhuisje de bakoven waar brood en koek in gebakken werd voor de familie, maar ook voor buurtbewoners. Wij werden geïnspireerd door de geschiedenis van het bakhuisje om ons eigen groene bakhuisje te beginnen. We eten zelf graag zo puur en voedzaam mogelijk en willen daarbij zoveel mogelijk rekening houden met onze mooie planeet. Daarom verkopen we baksels die plantaardig, suikervrij en biologisch zijn.

Plantaardig houdt in dat we geen dierlijke producten gebruiken in onze baksels en gerechten. We gebruiken dus geen melk, boter, kaas of eieren. In plaats daarvan gebruiken we bijvoorbeeld plantaardige melksoorten (haver-, soja-, rijstmelk), bananen en kokosolie.

Al onze baksels zijn suikervrij, dat wil zeggen vrij van geraffineerde suikers. We maken.

alleen gebruik van natuurlijke suikers en zoetmakers zoals bijvoorbeeld banaan, dadels, agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Eigenlijk weet iedereen wel dat suiker niet goed voor je is. Van teveel suiker wordt je dik, het is slecht voor je tanden, maar het kan ook een enorme invloed hebben op je verdere (geestelijke) gezondheid, zeker voor kinderen. Suiker kan bij kinderen de medeveroorzaker zijn van bijvoorbeeld ADHD, diabetes type 2, vermoeidheid, concentratieproblemen, leerstoornissen, gedragsproblemen, huidproblemen en slaapproblemen. Aangezien wij vier jonge kindjes hebben vinden we het heel belangrijk om ze zo min mogelijk suiker te geven.

Het verschil tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers is dat geraffineerde suikers ontdaan zijn van alle vezels, vitaminen en mineralen. Het is eigenlijk een ‘lege’ korrel. Natuurlijke suikers zijn compleet, ze bevatten wel vezels , vitaminen en mineralen zodat je lichaam deze suikers zonder problemen kan verteren.

Verder maken we alleen maar gebruik van biologische producten. Biologische producten zijn geproduceerd zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische conserveringsmiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met dierenwelzijn en met het milieu. Waar het kan zullen we ook altijd kiezen voor het meest ecologische product. Bij ecologische landbouw wordt nog meer rekening gehouden met het hele ecosysteem. Dus nog milieuvriendelijker en duurzamer. Bij producten die niet uit ons land komen zullen we altijd kiezen voor Fairtrade producten als dat mogelijk is.

De producten die wij maken zijn eerlijk, heerlijk, puur en met liefde gemaakt. Met Het Groene bakhuisje willen we andere mensen laten zien dat gezond eten ook lekker eten en dat je geen suiker nodig hebt om de heerlijke baksels te maken.

Op dit moment verkopen we vanuit huis, Het Groene bakhuisje dus,  in Noordscheschut.